Shqipëria është anëtare e OBT-së që nga Shtatori i vitit 2000 dhe zbaton një politikë tregtare jo diskriminuese, transparente dhe liberale. Shqipëria nuk aplikon asnjë taksë në eksport apo kufizime sasiore. Marrëveshjet e tregtisë së lirë janë një ndër instrumentet më të rëndësishëm për nxitjen e eksporteve duke krijuar hapësira tregtare më liberale dhe preferenciale krahasuar me statusin e kombit më të favorizuar. Shqipëria ka aktualisht disa marrëveshje të tregtisë së lirë në fuqi dhe përfiton tarifa preferenciale në tregtinë e saj me vendet e Bashkimit Evropian, vendet CEFTA, vendet EFTA dhe Turqinë.

Zhvillimet në tregtinë e jashtme të Shqipërisë, janë karakterizuar nga flukse tregtare kryesisht në rritje, fakt i cili tregon për një hapje dhe intensifikim të shkëmbimeve tregtare të ekonomisë dhe tregjeve shqiptare me ekonomitë dhe tregjet botërore. Nivelet e hapjes për Shqipërinë kanë ndjekur një trend vazhdimisht pozitiv.

Volumi i importeve i Shqipërisë në vitin 2021 arriti 800 miliardë lekë , ndërsa eksportet shënuan vlerën 368 miliardë lekë. Produktet më të eksportuara janë mineralet, veshjet përfshirë veshjet e këmbëve, bimët aromatike e mjekësore, produktet e përpunuara të peshkut (açuget), produktet e drurit, etj. Produktet më të eksportuara janë mineralet, veshjet përfshirë veshjet e këmbëve, bimët aromatike e mjekësore, produktet e përpunuara të peshkut (açuget), produktet e drurit, etj.

Partnerët më të rëndësishëm tregtarë të vendit për vitin 2021, nga vlera e importeve janë: Bashkimi Evropian (54.4%), Turqia (10.8%), vendet e CEFTA-s (8.3%), Kina (8%), Shtetet e Bashkuara të Amerikës (1,8%), vendet e EFTAs (1,7%), e vende të tjera.

Në dritaret vijuese, ju mund të gjeni informacion mbi tregtinë sipas vendeve (grup-vendeve), kërkesat e eksportit sipas vendeve dhe marrëveshjet e tregtisë, me theks tek marrëveshjet preferenciale të tregtisë.

 

Bashkimi Europian

Si të eksportojmë dhe të importojmë nga vendet e Bashkimit Evropian?

Informacion rreth kërkesave rregullatore dhe tarifave të eksportit/importit nga vendet e BE-së.

Lexo më shumë
CEFTA

Si të eksportojmë dhe të importojmë nga vendet anëtare në CEFTA-s?

Informacion rreth kërkesave rregullatore dhe tarifave të eksportit/importit nga vendet e CEFTA.

Lexo më shumë
USA

Si të eksportojmë dhe të importojmë nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës?

Informacion rreth kërkesave rregullatore dhe tarifave të eksportit/importit nga SHBA.

Lexo më shumë
Turqi

Si të eksportojmë dhe të importojmë nga Turqia?

Informacion rreth kërkesave rregullatore dhe tarifave të eksportit/importit nga Turqia.

Lexo më shumë
EFTA

Si të eksportojmë dhe të importojmë nga vendet e EFTA-s?

Informacion rreth kërkesave rregullatore dhe tarifave të eksportit/importit nga vendet e EFTA-s.

Lexo më shumë
Vende të tjera

Si të eksportojmë dhe të importojmë nga vendet e tjera?

Informacion rreth kërkesave rregullatore dhe tarifave të eksportit/importit nga vendet të tjera.

Lexo më shumë

 

 

 

 

Kontaktet

  • "Bulevardi Dëshmorët e Kombit", Tiranë
  • 04 220 02 45
    04 244 80 21
  • Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.
Faqja zyrtare e Komitetit Kombëtar të Lehtësimit të Tregtisë u dizenjua me mbështetjen e projektit të USAID-it për Rritjen Ekonomike Rajonale (REG).

                                                     
     

Përditësohuni

Rreth Komitetit Kombëtar të Lehtësimit të Tregtisë

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Green Dark_Green Oranges Yellow

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Spotlight5

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction